2012. január 15., vasárnap

Beszéljünk az alkoholról?





A legtöbb szülő félve gondol arra, hogy kamasz gyermeke mit és mennyit iszik egy házibuliban. Mit tehetünk ha megkóstolja az alkoholt és ízlik neki? Vajon mi kell ahhoz, hogy ne kerüljön a mértéktelen alkoholfogyasztás vonzásába? Beszéljünk gyermekünkkel! Komoly beszélgetést elkezdeni egy kamasszal nem könnyű, de nem is annyira nehéz, mint ahogy talán gondolja.

1. Hogyan beszéljünk kamasz gyermekünkkel?
Válasszunk egy megfelelő helyzetet, beszéljünk saját tapasztalatainkról, de hagyjuk őt is szóhoz jutni. Derítsük ki, mit tud!

Megfelelő helyzet lehet például egy ebéd utáni pihenő, séta az iskolából hazafelé, vagy valamilyen laza tevékenység közben is jót lehet beszélgetni, például sütés-főzés, kertészkedés alkalmával. Sok kamasz nem tud, és nem is akar a szüleivel beszélni, mert attól fél, hogy a beszélgetés nem eszmecsere, vagy értelmes vita lesz, hanem lelkifröccs, kioktatás. Megtörhetjük a jeget azzal, ha megosztjuk saját tapasztalatunkat az első pohár sör elfogyasztásáról, ezzel eloszlathatjuk a gyermek félelmét a prédikációtól. Sokkal hitelesebbek lehetünk a gyermek előtt, ha bevalljuk, hogy miközben vizet prédikálunk, azért iszunk néha bort is. Úgyse hinné el az ellenkezőjét. A beszélgetés tényleg beszélgetés legyen, ne hegyibeszéd, és ne vallatás! Szankciókat se helyezzünk kilátásba, a legtöbb tini szivesebben nyílik meg, ha nem kell tartania büntetéstől. Ha bizalmat szavazunk neki, ő is bizalommal fog fordulni szülei felé.

Többször térjünk vissza, ne egy nagy beszélgetés legyen, amit unalmasnak találhat a gyerek, vagy esetleg Ön alhat el, ezzel veszélyeztetve a nehezen megszerzett tekintélyét. Derítsük ki mit tud a gyerek, kérdezzük, legyünk nyitottak. Lehet, hogy mi is sokat tanulhatunk, további gyermekeink fokozott okulására.

Fontos a kamasznak, hogy érezze a szülei támogató jelenlétét, még ha ez nem is nyilvánvaló a néha undok tüskés páncélja miatt. Legyen Ön a modell! Ne közvetítsen kettős üzenetet! A gyermek mindenképpen viszonyul valahogy a szüleihez: vagy másolja a példájukat, vagy az ellenkezőjét próbálja megvalósítani. Azoknak a szülőknek akik mértéktelenül isznak, jó eséllyel a gyermeke is sokat fog inni.

2. Miről beszéljen kamasz gyermekével?

ivás otthon, vendégségben, szórakozóhelyen
Ne engedje kiskorú gyerekét otthon inni! Sok szülő úgy gondolja, hogy sokkal jobb ha a kamasz otthon, felügyelet mellett iszik, mint egy buliban. Ez azonban azt a hibás üzenetet közvetíti, hogy a szülő jóváhagyja a gyerek italozását és ettől nagyobb valószínűséggel fog házon kívűl is inni. Ha buliba megy a gyereke, vegye fel a kapcsolatot a házigazda szüleivel. Sok szülő maga kínálja a gyerekeket vagy szemet huny pár üveg alkohol láttán. Ne hagyja, hogy a gyereke ennek legyen kitéve!

mi van ha a barátai isznak, hogy lehet ellenálni a tömeg nyomásának?
Akármilyen közösségbe, iskolába jár a gyereke, biztos, hogy érinteni fogja valamilyen szinten kortársai nyomása. Ez megnyilvánulhat egyfajta viselkedésben, például hasonló ruházat, hajviselet, amit a csoportban uralkodó normák, szabályok írnak elő, de érinthet komolyabb kérdéseket is, például az alkoholfogyasztást. Az a gyerek kevésbé veszélyeztetett, az enged kevésbé a nyomásnak akinek helyén van az önbecsülése, akit elfogadnak a szülei, akinek van hobbija, sportol, nincs túl sok üresjárata.
Ha nyíltan beszélünk arról, hogy mire próbálhatja rávenni a kamaszt a kortárs környezete (például, alkohol fogyasztás, cigizés, drogok kipróbálása, egyforma hajviselet, make-up, ruha, szexuális tevékenység, játék, mások fizikai, pszichés kínzása ) és meghallgatja, hogy vélekedik erről a gyereke, könnyebben tudnak arról is beszélni, hogy hogyan lehet ezeknek ellenállni. Fontos, hogy ismerje meg a gyereke érzéseit ezekkel a témákkal kapcsolatban.

Sok kamasz azért iszik, hogy bizonyítsa felnőttségét a társaságnak. Elmagyarázhatjuk, hogy azt a serdülőt, aki nem hódol be, nem követi a csoport minden egyes szabályát, megvan a saját véleménye, álláspontja, jobban tisztelik a többiek.

mire jó az alkohol? hogyan lehet még lazítani?
Tizenéves korban sebfertőtlenítésre. Felnőtt korban kellemes perceket tud okozni egy-egy sör, vagy más ital elfogyasztása, de csak mértékkel! Lazításra, az iskolai feladatok feledésére gyermekkorban kíválóan alkalmas a sport vagy valamilyen hobbi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése